Перейти до основного вмісту

Писанкарство

 Дивні, чудові, прекрасні, чарівні, надзвичайні! 

Саме так висловлюються люди, коли бачать весняно-великоднi писанки. Тому не дивно, що вони сприймаються як символ України.

     Люблять і шанують писанку в Україні. У кожного регіону є свої писанки з характерними орнаментами та кольорами. Харківщина не є виключенням. З 1993 р. у м. Харкові починає діяти клуб писанкарства, заснований Аллою Павлівною Овчаренко. Сьогодні клуб носить її ім’я. 

Перші поняття з техніки писанкарства харків'яни отримали від знаменитої писанкарки з Києва Оксани Білоус. Членами клубу було виконано точні копії писанок колекції видатного етнографа Миколи Сумцова. Як зазначає Наталія Кравченко, президент Харківського міського клубу писанкарства: «Колекція знаходиться в Харківському історичному музеї і їй вже більше 120 років, писанки руйнуються, не підлягають реставрації. У колекції залишилося 429 експонатів, а на початку вона складалася з 1050 яєць».

    В нашому закладі з 2014 р. працює майстерня «Писанкарство» під керівництвом вчителя трудового навчання Громило Надії Юріївни. Майстерня є продовженням передачі досвіду та традиції «Школи писанкаства» від відомої на Лозівщині майстрині з виготовлення писанок - Тихої Світлани Федорівни.  

Маємо досягнення та перемоги: 

- Обласний Відкритий фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді в конкурсі «Традиційні художні ремесла номінація «Писанкарство» - Герасименко Олександра 2018, 2019 рр., Бойкова Дар’я 2020 р;

- науково-практична конференція «Етнологія і фольклористика» фестивалю «Кроковеє коло» - Сергієнко Ірина 2017 р. презентувала власні дослідження за темою: «Писанкарство природними бавниками на Лозіщині»;

- переможниця Малої академії наук України Сергієнко Ірина посіла ІІ місце з науковою роботою «Писанкарство Лозівщини» 2017 р.;

- Громило Крістіна представляла дослідницьку роботу «Хто придумав фарбу» на Обласній конференції Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина - Україна» 2019 р. та на Всеукраїнській філософській історико-краєзнавчій конференції учнівської молоді «Пізнай себе, свій рід, свій нарід…» 2020 р..

Сьогодні діє виставка писанок у Харківському обласному центрі культури, на якій представлені творчі роботи Герасименко Олександри та Бойкової Дарʼї.

Напередодні Великодніх свят учні, вчителі та працівники закладу долучаються до виготовлення писанок.

Тому запрошуємо бажаючих виготовити власноруч справжню писанку за старовинною технологією за допомогою писачка та воску.



Коментарі