Перейти до основного вмісту

Встановлення камер відеоспостереження (інтерв'ю з директором)

Учні  помітили, що у школі відбувається встановлення камер відеоспостереження. У школярів виникли деякі питання. Щоб знайти на них відповіді, члени гуртка "Юні журналісти" звернулися до директора. 

- Хто є спонсором встановлення камер?

Спонсором цього проекту є місцевий бюджет. Міські депутати виділили кошти на програму убезпечення, тобто організація безпечного перебування і навчання учнів та працівників закладів освіти. Перший крок був зроблений ще в позаминулому році. Відеоспостереження було встановлено на територіях медичних закладів. Деякі заклади освіти також були обладнанні: в минулому році, наприклад, у НВК №8 були встановленні нові спортивні майданчики, тому треба було забезпечити їхню охорону, і ця програма вже тоді почала діяти. Зараз всі заклади освіти будуть обладнанні камерами відеоспостереження. У нас будуть встановлені чотири камери зовнішнього та дві камери внутрішнього спостереження.

- З якою метою буде встановлено відеоспостереження?

Давайте згадаємо випадки в світі, коли були здійснені проникнення на територію навчального закладу сторонніх людей зі зброєю, нещодавній випадок у Керчі, коли було поранено 40 осіб (учнів і працівників коледжу), коли один зі студентів заніс зброю і вбив майже 20 людей; нападаючий також загинув від цього, але ця людина і в соціальних мережах демонструвала свої переживання щодо російського світу і так далі. Але це людина схиблена, зрозуміло, таких людей треба боятись. Щоб бачити і фіксувати всіх, хто приходить та виходить з закладу, в світі є один спосіб – вести відеоспостереження. Людський фактор у нас присутній, тобто жоден сторож або гардеробник не зможе згадати деталей, якщо щось станеться. Це ось перше і найболючіше. Потім ви знаєте, що бувають випадки і крадіжок, і пошкоджень різного роду. У вихідні дні територія закладу не може охоронятися однією людиною, тим паче в нічний час. Тому зафіксувати появу небажаних людей – це і є задача цієї програми. А з іншого боку ми ж розуміємо, що, можливо, хтось вважає, ніби є більш важливі питання вкладення коштів. Я, наприклад, в цьому плані дуже задоволений, що заклади освіти нарешті будуть під контролем вже електронної пам'яті.

- Спостереження буде записуватися на носій чи транслюватися онлайн?

Інформація буде виведена на монітор до чергового в закладі, і буде відповідно в пам'яті. Ця пам'ять буде поновлюватись періодично в онлайн-режимі. Я можу вивести зображення на телефон в будь яку секунду дня і ночі спостерігати як за периметром закладу. Це й контроль працівників у нічний час, що підвищить і виконавчу, і учнівську дисципліну.

- Де будуть встановлені камери?

Ми будемо спостерігати як за спортивним майданчиком, так і за входом закладу з одного та іншого боку, за нашими господарчими будівлями. А внутрішні камери будуть спостерігати за входом, і одна камера буде направлена на їдальню та коридор, що веде на молодшу школу.

Коментарі